Aankoopmakelaar inschakelen

Een aankoopmakelaar inschakelen

De huizenmarkt is booming! Huizen staan steeds korter te koop en langs de weg zie je zelfs borden van diverse makelaars die vragen om je huis vooral te koop te zetten. Er is een tekort aan keuze. In zo’n markt lijkt het onlogisch om geld uit te geven aan een aankoopmakelaar. Toch? Je hebt immers keuze zat en tegenwoordig komen huizen langs op Funda, Facebook en Instagram. Niets is minder waar. In een markt als deze kunnen aankoopmakelaars, zoals bijvoorbeeld aankoopmakelaar Rijen, je juist helpen bij het vinden van de pareltjes op de markt.

Eerste keuze

Voordat het huis dat je wilt gaan kopen op de bekende kanalen staat, gaat er al snel een week overheen. De verkoopmakelaar heeft het gesprek met de verkopende partij, moet foto’s komen maken, een wervende tekst schrijven, mogelijk nog wat onderzoek doen naar de buurt en kan na die stappen overgaan op het adverteren van de woning. Maar in de tussentijd stelt hij zijn netwerk al wel op de hoogte van het nieuwe aanbod. Dat netwerk is jouw aankoopmakelaar! Zo heb je eerste keuze en weet je dat het huis op de markt komt, nog voordat het daadwerkelijk zichtbaar is voor andere woningzoekende. In oververhitte plaatsen zoals Amsterdam, is het niet vreemd dat een huis al verkocht is voordat het ooit maar op Funda terecht is gekomen. Een aankoopmakelaar is daar dus echt onmisbaar wil je de pareltjes kunnen overwegen.

Bescherming

Een aankoopmakelaar helpt je niet alleen aan de mooiste huizen, hij of zij beschermt je ook tegen de gekte. Jullie bespreken je wensen, budget, randvoorwaarden qua voorzieningen, reistijd en energielabel en de makelaar gaat aan de slag. Als je dan opslag verliefd wordt op een jaren-30 woning door zijn karakteristieke uitstraling, terwijl je dan een uur langer onderweg bent naar je werk en een tuin hebt ter grootte van een postzegel, zet de makelaar je weer met twee benen op de grond. Ook beschermt hij je bij “te mooi om waar te zijn” projecten, waarbij hij onderzoek doet naar toekomstige wijzigingen in het bestemmingsplan, bouwplannen van de gemeente en de staat van de grond.

En dan vind je je droomhuis

En dan komt ineens dat telefoontje. Er komt binnenkort een huis op de markt dat helemaal voldoet aan je wensen en eisen. Ook dan is de aankoopmakelaar degene die je door het proces heen loodst. De onderhandelingen, taxatie voor de hypotheekaanvraag, bouwkundige keuring en alle randzaken meer, kan een aankoopmakelaar je uit handen nemen. Vaak zit ook juridische ondersteuning in hun tarief opgenomen. Je ziet tegenwoordig dat aankoopmakelaars op een bonustarief werken. Hun reguliere bemiddeling is goedkoop, maar je betaalt ze een percentage van de winst die je hebt kunnen maken op hun bemiddeling. Omdat ze scherp onderhandelen, de markt kennen en niet emotioneel betrokken zijn bij het proces, kan het zomaar zijn dat ze tienduizend euro onder de vraagprijs een deal voor je sluiten. Je betaalt ze daar dan circa 10% van. Zo weet je zeker dat je makelaar zijn best voor je doet.

Lees meer over de voor- en nadelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar bij Vereniging Eigen Huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *